Horní menu

Česky English Deutsch

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Občanské sdružení Bouzovská vrchovina

Občanské sdružení Bouzovská vrchovina



 

Dovolte nám touto cestou, abychom Vás krátce seznámili s činností poměrně nového občanského sdružení Bouzovská vrchovina.

 

Toto sdružení bylo založeno v obci Luká. Název našeho sdružení „Bouzovská vrchovina“ vychází z geomorfologického členění ČR. Zde patří Bouzovská vrchovina do Zábřežské vrchoviny, Jesenické oblasti Krkonošsko-jesenické subprovincie. O rozloze 344 km2 je vymezena ze severní a západní strany údolími řek Třebůvky, Nectavy a Romže. Na východě a jihu pak sousedí s oblastí Hané (Olomoucka). Nejvyšším vrcholem jsou Zahálkovy skalky (610 m n. m.) poblíž obce Kladky. K jihovýchodu vybíhá do Hornomoravského úvalu hrástí Kosíře až téměř k Prostějovu. Podobný výběžek na severovýchodě tvoří izolovaný hřbet Rampachu a Třesína. Reliéf vrchoviny zaujímá výšky mezi 300 – 600 m n. m.

Hlavní cíle našeho sdružení:

  • propagace obcí regionu Bouzovská vrchovina,
  • organizování sportovních, kulturních a společenských akcí na místní a regionální úrovni,
  • vyhledávání, shromažďování a publikování informací týkajících se regionu Bouzovská vrchovina,
  • navazování spolupráce s ostatními občanskými sdruženími, s institucemi doma i v zahraničí, které se věnují obdobným cílům.

Proč jsme se do tohoto projektu pustili? Důvod je ten, že chceme pro náš kraj něco udělat a pomoci s jeho propagací. Aby lidé věděli, že to zde "není" jen o hradu Bouzov, zámku v Náměšti na Hané a jeskyních. Myslíme si, že zdejší příroda a památky nejsou doceněny, tak jak by měly být.

 

Nyní něco málo k našim zrealizovaným či stále běžícím projektům.

V první řadě jsme vytvořili internetové stránky z naší oblasti www.bouzovskavrchovina.cz. Naleznete na nich různé informace ohledně přírody, kulturních památek, sportu, ubytování a stravování, turistiky, apod. Stránky jsou v provozu již přes rok. Chceme je ale i nadále rozvíjet a zdokonalovat. Chceme například vytvořit stránku, kde by měli lidé možnost sledovat, co a kde se v našem kraji děje. Provozujeme také stránku na Facebooku s informacemi o naší činnosti.

Zahájili jsme vytvoření krátkého presentačního videoklipu o Bouzovské vrchovině, který by měl vznikat v průběhu letošního roku (2015). Měl by sloužit jako taková pozvánka a představení našeho kraje.

Pořádáme již 2. ročníky pochodů (podzimní, zimní, jarní) a cyklovýjezdu (letní). Dále jsme pořádali cestovatelské přednášky.

Připojuji odkaz na video z posledního tj. 2. zimního véšlapu:  http://youtu.be/eWkJECXk5SU

Rozpracovaným projektem je úprava pramenů a studánek. Právě spouštíme fotosoutěž pro žáky základních škol v Luké, Bohuslavicích a Bouzově.

Začali jsme shánět staré fotografie z území Bouzovské vrchoviny, které se týkají různých společenských akcí a jsou na nich zobrazeny obce, památky, díla, atd. Rádi bychom z nich následně vytvořili internetovou prezentaci, kde by se mohli lidé podívat, jak se u nás dříve žilo a jak to zde vypadalo. Tímto bych Vás rád poprosil, zda jako obec nemáte nějaké staré snímky k dispozici. Můžete je zaslat elektronicky na email vrchovina@post.cz. V případě většího objemu dat je můžete poslat přes www.uschovna.cz . Pokud možno prosím o připojení popisu k jednotlivým snímkům. Další možností je, že nám fotografie zapůjčíte a my vám je po jejich naskenování vrátíme.

Jak vidíte, zatím je většina těchto akcí směřována do okolí obce Luká. V budoucnu bychom ale naši činnost rádi postupně rozšiřovali i do ostatních obcí. Vše je samozřejmě také o lidech. Proto má naše sdružení dveře otevřené novým členům, kteří by se rádi aktivně podíleli na různých projektech.

 

Těšíme se na případnou budoucí spolupráci také s Vámi. 

Za Bouzovskou vrchovinu, o.s.
Ing. Daniel Spáčil, Ph.D., předseda o.s.

 

Kontakt:

Bouzovská vrchovina, o.s.
Luká 80, 783 24
vrchovina@post.cz

IČ: 013 74 664

 

Informační leták ke stažení: letak_Bouzovska_vrchovina.pdf